SAYANG

"Sesungguhnya apabila aku menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu, bukan juga yang paling soleh @ solehah dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna nescaya tidak ada pendakwah, maka akan sedikitlah orang yang memberi peringatan".
~Hassan Al-Basri~

"Mengunakan Internet untuk menyampaikan maklumat Islam, menyampaikan shara' Islam dan memperlihatkan Islam merupakan satu jihad utama".

~Petikan drp Kitab Fikhul Jihad Karangan Prof Dr. Sheikh Yusuf Al-Qardhawi~

"Sesungguhnya saya tidak layak untuk berkata-kata..disini hanya perkongsian ilmu, setiap kebaikan datangnya daripada Allah & setiap kelemahan dtgnya dlm diri saya sendiri. Andai ada salah silap mohon ditegur sesungguhnya saya manusia biasa yg mempunyai bnyak kelemahan".
~Arnida Ariffin~

•*´¨`*••*´¨`*•MARI KITA BERZIKIR•*´¨`*••*´¨`*•

Photobucket

SPECIAL FOR YOU

Sahabat

BarakAllahulana

Kekuatan Arni

Saturday, 13 August 2011

Soya Beans

Assalamualaikum...

Selamat malam kawan-kawan...arap semuanya berada dlm keadaaan sihat & dirahmati Allah di bulan rahmat nie... semalam sy dah share tentang "couple??apa tu??" dlm entry b4 nie...ilmu yg bermanfaat utk sharing...tp malam nie sy nak citer sal puasa arini lah...lau nk citer smua sepanjang arini memg xtdo lah jawab nyer..so nk luah pe yg dirasa je (mood happy)...

~Ais Soya~

Sy n adik2 teramat suka minum air soya...selalu beli wt berbuka puasa. Disebabkan kegemaran kami yg amat sgt..umie beli kacang soya yg belum dikisar sb nk wt sendiri...xpenah2 buat sendiri tp alhmdulillah sy nga umie buat petang tadi....air soya nyer menjadi..best sgt2..lebih sedap dari yg beli di kedai sb kita ase puas hati  buat sendiri.

Kawan-kawan mesti dah pandai kan buat sendiri soya nie...sy jer baru tau n try buat..tp xpe asalkan kita ada kehendak untuk belajar kan kan kan... cam pepatah nie..."never late than never"...masa dlm proses masak soya nie...jgn lupa senyum. Jika kita xmampu nk bersedekah dgn wang ringgit...senyuman yg manis pon dah dikira sedekah... jgn senyum mengedik sudah la....faham2 jelah baik buruk nyer disebalik senyuman yg dilemparkan...(maaf mencelah ayat nasihat walaupun sy xlayak berkata2)...

Actually...xda pape yg menarik pon sal post sy kali nie...sajer suka2...Pas teraweh tadi ajatnyer nk trus pos kt laman nie tntng ilmu2 yg boleh dikongsi malam nie tp sy xsempat nk baca artikel mlm nie...kesemptan tu hnya la alasan manusia... tp sy ada tgk rancgn tv3 tadi sal "perempuan di penghujung ramadhan"... kesimpulan n pengajaran yg boleh sy ambil n share bersama2 nga kwn2 adalah...kita jgn terus mempercyai kata2 sebelah pihak....maksud sy, dalam kita menjalinkan hubungan sesama Islam especially dlm persahabatan..if kwn kita citer keburukan seseorang kt kita...kita jgn terus mempercyainya..Allah dah kurniakan kita akal untuk berfikir right?? so..selidik dulu sebelum kita membuat percaturan..jgn terus mghukum seseorang jika kita mahu menjadi seorang kwn@ sahabat yg baik... lagipun kita nie manusia biasa, hamba Allah yg sering melakukan kesilapan...fikir siapa kita untk menghukum manusia... 

"kita akan lebih menghargai seseorang sewaktu dia dah tiada"....betul ke pepatah nie?!!! nk ke kita lalui saat nie...ingat tau...selagi kita bersahabat,hargailah sahabat setiap saat jgn kita menghrgai mereka sewaktu mereka dah tiada dlm hidup kita kerana saat tu....mereka tidak akan kembali lagi di dunia nie..penyesalan dah tiada gunanya...bersahabatlah dgn sebaik yg mungkin..tegur sahabat jika ada kesilapan..InsyaAllah persahabatan itu akan lebih bermakna hinga akhirnya...

Maaf tau kwn2 if sy ada tersilap kata2  di atas....hnya peringatan utk diri sy n juga kwn2.. Selamat meneruskan ibadah puasa. k lah jmpe lagi...Wassalam ^_^










0 comments: